Waardevolle perspectieven uit de praktijk: in gesprek met deelnemer Cindy den Otter

Waardevolle perspectieven uit de praktijk: in gesprek met deelnemer Cindy den Otter

Nu de eerste scholingen binnen het programma Scholing Palliatieve Zorg zijn afgerond, passen de eerste deelnemers wat zij geleerd hebben al volop toe. Daarom gaan we met een aantal van hen in gesprek om van hen te horen hoe zij de scholing hebben ervaren. Dit keer spreken we met Cindy den Otter, een ervaren docente V&V en Projectleider zorgtechnologie MIEC* bij het Koning Willem I College (KW1C). Zij rondde onlangs de scholing voor docenten werkzaam in het basiscurriculum MBO en HBO af en past nu de inzichten toe in haar dagelijkse praktijk.

*MBO Innovatie- en Expertisecentrum

Het belang van palliatieve zorg

Palliatieve zorg is voor Cindy een onderwerp waar zij op veel manieren mee te maken heeft. Zo zette zij onlangs voor KW1C een training palliatieve zorg op. En daarnaast heeft ze ook in de praktijk als verpleegkundige te maken met onderwerpen als Advanced Care Planning. Voor het aanscherpen van het eigen onderwijs ontstond de behoefte aan de juiste scholing. En via de tip van een collega kwam Cindy uiteindelijk bij ons programma uit.

Ik heb met name veel opgestoken over culturele aspecten van palliatieve zorg. Ik ga nu veel bewuster om met vraagstukken rondom morfine en palliatieve sedatie en attendeer collega’s ook op cultuurverschillen.
Cindy den Otter
Docent V&V bij KW1C

Nieuwe opdrachten en werkvormen

De scholing richtte zich zowel op het vergroten van kennis over palliatieve zorg als op het verbeteren van docentvaardigheden. Thema’s zoals symptoommanagement, ethische dilemma’s, studentbegeleiding en palliatieve zorg bij bijzondere doelgroepen kwamen aan bod.

“Met name het verbeteren van de docentvaardigheden was voor mij interessant”, vertelt Cindy. “Hiervoor kwamen verschillende opdrachten en werkvormen aan bod, en specifieke palliatieve casuïstiek. Daarnaast was er veel ruimte om vragen en feedback vanuit de groep te bespreken.”

Een ander perspectief

Cindy ervaarde de verschillende perspectieven van gastsprekers uit de praktijk als zeer waardevol, net als het uitwisselen van ervaringen met andere deelnemers. Ze blikt positief terug op de fysieke bijeenkomst, waar de betrokkenheid en het enthousiasme van iedereen hoog was.

Handvatten voor nieuw onderwijs

Cindy put nu uit de materialen van de Scholing Palliatieve Zorg wanneer zij nieuw onderwijs gaat geven. “Mijn verwachting was dat we handvatten en leuke onderwijsmethodieken zouden krijgen die ik in de eigen praktijk kon gebruiken. Daar sloot de scholing inderdaad op aan. Ik denk daarom dat de scholing zeker voor beginnende docenten heel interessant is.”

Benieuwd naar ons scholingsaanbod voor docenten?

Groep volwassenen rond een tafel in overleg

Voor docenten en opleiders werkzaam in het WO/WO+ onderwijs

Vrouwen in overleg met laptop

Voor docenten en opleiders die lesgeven in het basiscurriculum MBO en HBO

Voor deskundigen die als gastdocent werkzaam zijn in de palliatieve zorg

Logo KWF

Contact

Programma Scholing Palliatieve Zorg
Amsterdam UMC, locatie VUmc, Van der Boechorststraat 7
1081 BT Amsterdam  / Postbus 7057 1007 MB Amsterdam