Professionalisering docenten/opleiders palliatieve zorg

Professionalisering docenten/opleiders palliatieve zorg

Voor deskundigen (zorgverleners) die als gastdocent werkzaam zijn in de palliatieve zorg

Lesgeven is een kunst! Werk jij als (gast)docent binnen de gezondheidszorg en wil je effectief lesgeven? Deze cursus ondersteunt je hierin. Je leert tijdens drie e-learning modules wat de onderwijsvisie is van het programma Scholing Palliatieve Zorg.

Daarnaast worden verschillende praktische handvatten besproken; bouwstenen voor effectieve didactiek. Deze handvatten kunnen je helpen bij het lesgeven.

In de modules staat de toepassing van het geleerde centraal. Het gebruik van praktische hulpmiddelen helpen je bij de planning en indeling van jouw les. Tevens is er een workshop op locatie in je eigen regio om er actief mee aan de slag te gaan. De cursus wordt afgesloten met een online bijeenkomst om terug én vooruit te blikken op het lesgeven.

Locaties, startdata en inschrijven

Start e-learning: november 2024
Workshop 21 januari 2025 13.00-17.00 fysiek
Workshop 11 februari 2025 15.00-17.00 online

Start e-learning: januari 2025
Workshop 5 maart 2025 13.00-17.00 fysiek
Workshop 15 april 2025 15.00-17.00 online

Let op!

Deze scholing zit vol. Je kunt je via het inschrijfformulier nog wel aanmelden voor de wachtlijst. We nemen dan contact met je op indien er een plek beschikbaar komt of een nieuwe datum wordt ingepland.

Doelgroep

  • Deskundigen met weinig docentervaring en onvoldoende didactische kennis.
  • Deskundigen met veel docentervaring en onvoldoende didactische kennis.
  • Deskundigen met veel docentervaring en voldoende didactische kennis die hun didactische kennis willen opfrissen en praktische tools willen ontvangen.

Deze scholing is geschikt voor deskundigen (zorgverleners) die als docent werkzaam zijn in de palliatieve zorg en o.a. de didactische kennis willen ontwikkelen of op willen frissen. We richten ons op gastdocenten in de palliatieve zorg die die zelf deskundig zijn en werkzaam zijn in de palliatieve gezondheidszorg. Je geeft les (of wil les gaan geven) in de bij- en nascholingen van het mbo-onderwijs voor verzorgenden en verpleegkundigen of het hbo-onderwijs voor verpleegkundigen.

Leerdoelen

  • Didactiek: Didactische leerprincipes – Uitdagingen live- en online lesgeven; groepsdynamiek – Werkvormen
  • Inhoud: Hoofdonderwerpen vanuit scholingskader MBO/HBO voor didactisch deskundigen en het Kwaliteitskader palliatieve zorg (2017) (afhankelijk van de kennis van de doelgroep wordt hier specifieker op ingegaan), gebruik maken van lesplannen, scheiden van hoofd- en bijzaken.

Programma

De scholing bestaat uit het volgen van drie e-learningmodules met daarop volgend een workshop van 4 uur op locatie. Je sluit af met een online terugkombijeenkomst van 2 uur.

Het programma is als volgt opgebouwd:

E-learning

Online

Je verdiept je in drie e-learningmodules in de onderwijsvisie van het programma Scholing Palliatieve Zorg, didactische handvatten voor gastdocenten en het plannen en bouwen van je eigen les.

Bijeenkomst 1

Fysiek

In deze workshop ga je praktisch aan de slag met verbeteringen in je eigen gastles.

Bijeenkomst 2

Online

In de online bijeenkomst blikken we terug én vooruit op jouw ontwikkeling. Voorbereiding is vereist bij dit onderdeel.

Voorwaarden

De scholing kan alleen doorgang vinden bij minimaal 12 deelnemers. Bij minder dan 12 deelnemers zal de scholing worden geannuleerd of worden verplaatst.

Er wordt gestreefd naar een zoveel mogelijke interdisciplinaire samenstelling van de deelnemers binnen een scholing. Op basis van de registraties kunnen we de samenstelling bekijken. Hierdoor ontvangt u in een later stadium de definitieve bevestiging van uw registratie. Het zou dan kunnen zijn, dat vanwege de samenstelling van de groep, we uw registratie doorschuiven naar een andere datum. Uiteraard gebeurt dit in overleg samen met u. Uw registratie is pas definitief na het ontvangen van de definitieve bevestiging.

De scholing wordt kosteloos aangeboden vanuit het programma Scholing Palliatieve Zorg. Tot 4 weken van te voren kunt u kosteloos annuleren door een e-mail te sturen aan scholingPZ@amsterdamumc.nl. Bij annulering binnen vier weken voorafgaand aan de scholing, bent u €150,00 verschuldigd aan het programma Scholing Palliatieve Zorg.

Wij kunnen uw definitieve registratie bij annulering niet doorschuiven naar een andere datum. Wel staat het u vrij om in overleg met het programma Scholing Palliatieve Zorg, zelf een vervangende deelnemer/collega aan te dragen, afhankelijk van de samenstelling van de groep.

Het programma Scholing Palliatieve Zorg wordt gefinancierd door KWF (subsidiegelden) en kan daardoor de scholingen voor docenten kosteloos aanbieden. Omdat het annuleren van deelname of het niet komen opdagen bij een scholing kosten met zich meebrengt, betekent dat we dit geld niet meer opnieuw kunnen gebruiken binnen de verstrekte subsidie. Daarom hanteren wij de annuleringskosten van €150,00.

In het kort:

Ervaringen

Geschikt voor:

Docent palliatieve zorg deskundige
Docent deskundige specifiek gebied

Twijfelt u welke scholing het beste bij u past?

Om u te helpen bij het maken van de juiste keuze, hebben wij een competentiescan ontwikkeld. Deze scan geeft u inzicht in uw huidige vaardigheidsniveau en biedt een advies welke opleiding hier het beste bij aansluit. De uitkomst van deze scan is voor u persoonlijk en voor eigen gebruik.

NB: sla het bestand op op uw computer om de scan in te kunnen vullen.

Bekijk de andere docentscholingen:

Groep volwassenen rond een tafel in overleg

Voor docenten (opleiders) werkzaam in het WO en WO+ onderwijs

Vrouwen in overleg met laptop

Voor docenten werkzaam in het basiscurriculum MBO en HBO

Logo KWF

Contact

Programma Scholing Palliatieve Zorg
Amsterdam UMC, locatie VUmc, Van der Boechorststraat 7
1081 BT Amsterdam  / Postbus 7057 1007 MB Amsterdam