Basisscholing Palliatieve Zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker

Basisscholing Palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker

Voor verzorgenden

Wil je meer leren over palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker? In deze basisscholing leer je samen met je collega’s de basiskennis en vaardigheden van palliatieve zorg. Zo kan je met meer vertrouwen zorg verlenen aan ongeneeslijk zieke patiënten en hun naasten.

Het programma bestaat uit vijf dagdelen met fysiek onderwijs. Via de email ontvang je tussen de bijeenkomsten door leersnippers ‘palliatieve zorg’. Samen leren, actief leren en praktijkgericht leren staan centraal. Waardoor het leren motiverend is en je het de volgende dag in je werk kunt toepassen. De fysieke dagdelen volg je bij jou in de regio. Hieronder lees je meer over de scholing.

Wanneer en waar?

Data fysieke bijeenkomsten: 2, 9, 16, 23 november 2023
Tijd 17.00 tot 20.30 uur

Meer data volgen. Via het inschrijfformulier kan je aangeven dat je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe data en locaties.

Over de Basisscholing Palliatieve Zorg

De basisscholing ‘palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker’ is een praktijk- en actiegerichte scholing, met een sterke focus op casuïstiek. Zo leer je vaardigheden die je direct kunt toepassen in de praktijk.

De competenties die je hier leert – denk aan palliatief redeneren, communiceren en interprofessioneel samenwerken, komen ook van pas bij patiënten met orgaanfalen zoals COPD en hartfalen, en bij de patiënt met dementie of toenemende kwetsbaarheid.

Doelgroep

Alle verzorgenden die werken met patiënten met ongeneeslijke kanker, geïnteresseerd zijn in palliatieve zorg en nog geen scholing hebben gevolgd. 

Leerdoelen

Aan het eind van de scholing kun je:

  • de palliatieve fase herkennen en signaleren en dit bespreken met andere zorgverleners;
  • noodzaak/indicatie tot symptoommanagement bij de patiënt signaleren en bespreken;
  • benoemen hoe je psychische en sociale zorg biedt aan de patiënt en de naaste(n);
  • de stervensfase herkennen en signaleren en dit bespreken met andere zorgverleners;
  • samenwerken met zorgverleners van verschillende disciplines en functies.

Programma

Als deelnemer krijg je tijdens de looptijd van het programma zeven leersnippers per email toegestuurd. Via bijvoorbeeld een kort filmpje, of een quiz leer je meer over palliatieve zorg tussen de bijeenkomsten door. 

Het programma is als volgt opgebouwd:

DAG 1 – 3,5 uur

Fysiek

Proactieve zorgplanning en communicatie

DAG 2 – 3,5 uur

Fysiek

Signaleren en handelen in de palliatieve fase (symptomen) & zingeving

DAG 3 – 3,5 uur

Fysiek

Psychische en sociale zorg & praktijklab: Communicatie

DAG 4 – 3,5 min

Fysiek

Zorg in de laatste drie maanden en stervensfase & zelfzorg

DAG 5 – 3,5 uur

Fysiek

Rol en leiderschap (1 uur) & praktijklab: Samenwerking (2 uur)

Interprofessioneel
Palliatieve zorg is een vorm van netwerkzorg waarbij samenwerking cruciaal is. Daarom is het programmaonderdeel ‘samenwerken’ van de Basisscholing Palliatieve zorg interprofessioneel opgezet en worden de start en afsluiting van de scholing regionaal georganiseerd.

Regionale start en afsluiting
Er zullen regionaal gezamenlijke start- en afsluitende bijeenkomsten georganiseerd worden. De invulling en tijd verschilt per regio. Als deze bijeenkomsten ook in jouw regio georganiseerd worden, ontvang je daarover later een aparte mail met meer informatie.

In het kort

Accreditatie aangevraagd bij:

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN): Verpleegkundig Specialisten Register.

Andere scholingen

Voorwaarden

De scholing wordt u voor 50 euro aangeboden vanuit het programma Scholing Palliatieve Zorg met behulp van financiering door KWF.

Tot vier weken van te voren kunt u annuleren door een e-mail te sturen aan registratie-scholingPZ@amsterdamumc.nl. U krijgt dan het inschrijfbedrag terug minus €30,00 administratiekosten. Binnen deze vier weken tot de eerste cursusdag bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

Wij kunnen uw registratie bij annulering niet doorschuiven naar een andere datum. U dient zich dan opnieuw in te schrijven. Wel staat het u vrij om in overleg met het programma Scholing Palliatieve Zorg, zelf een vervangende deelnemer/collega aan te dragen. 

Logo KWF

Contact

Programma Scholing Palliatieve Zorg
Amsterdam UMC, locatie VUmc, Van der Boechorststraat 7
1081 BT Amsterdam  / Postbus 7057 1007 MB Amsterdam