Basisscholing Palliatieve Zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker

Basisscholing Palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker

Voor verpleegkundigen

Wil je meer leren over palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker? In deze basisscholing leer je samen met je collega’s de basiskennis en vaardigheden van palliatieve zorg. Zo kun je met meer vertrouwen zorg verlenen aan ongeneeslijk zieke patiënten en hun naasten.

Het programma bestaat uit drie fysieke bijeenkomsten en een voorbereidende e-learning. Samen leren, actief leren en praktijkgericht leren staan centraal. Waardoor het leren motiveert en je het de volgende dag direct in je werk kunt toepassen. De fysieke dagdelen volg je bij jou in de regio. Hieronder lees je meer over de scholing.

Wanneer en waar?

Data fysieke bijeenkomsten: 8, 15, 29 november 2023
Tijd 17.00 tot 20.30 uur

 

Meer data volgen. Via het inschrijfformulier hieronder kan je aangeven dat je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe data en locaties.

Over de Basisscholing Palliatieve Zorg

De basisscholing ‘palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker’ is een praktijk- en actiegerichte scholing, met een sterke focus op casuïstiek. Zo leer je vaardigheden die je direct kunt toepassen in de praktijk.

De competenties die je hier leert – denk aan palliatief redeneren, communiceren en interprofessioneel samenwerken, komen ook van pas bij patiënten met orgaanfalen zoals COPD en hartfalen, en bij de patiënt met dementie of toenemende kwetsbaarheid.

Doelgroep

Alle verpleegkundigen die werken met patiënten met ongeneeslijke kanker, geïnteresseerd zijn in palliatieve zorg en nog geen scholing hebben gevolgd. 

Leerdoelen

Aan het einde van de scholing kun je:

  • de waarden, wensen en behoeften van patiënt en naasten (partner, kind) in palliatieve fase in kaart brengen op basis van de vier dimensies (proactieve zorgplanning);
  • veelvoorkomende symptomen binnen de palliatieve fase bij de patiënt herkennen;
  • proactief zorg verlenen;
  • scenario’s inschatten en communiceren m.b.t. prognose, beloop en behandelopties van de ziekte/symptomen van de patiënt;
  • acteren op de behoefte van de patiënt en zijn naasten m.b.t. een gesprek over het levenseinde;
  • nabestaanden van patiënten begeleiden tijdens de nazorgfase en hen verwijzen zo nodig.

Programma

Tijdens de scholing krijg je toegang tot een interactieve online leeromgeving. Daar kun je op je eigen moment video’s bekijken, opdrachten maken en discussie opdrachten maken met je collega’s.

Het programma is als volgt opgebouwd:

5 wkn à 2 uur p/w

E-learning

Basiskennis palliatieve zorg

DAG 1 – 3,5 uur

Fysiek

Proactieve zorgplanning

DAG 2 – 3,5 uur

Fysiek

Palliatief redeneren & symptoom-management

DAG 3 – 3,5 uur

Fysiek

Zingeving, communicatie en samenwerking

Interprofessioneel
Palliatieve zorg is een vorm van netwerkzorg waarbij samenwerking cruciaal is. Daarom is het programmaonderdeel ‘samenwerken’ van de Basisscholing Palliatieve zorg interprofessioneel opgezet en worden de start en afsluiting van de scholing regionaal georganiseerd.

Regionale start en afsluiting
Er zullen regionaal gezamenlijke start- en afsluitende bijeenkomsten georganiseerd worden. De invulling en tijd verschilt per regio. Als deze bijeenkomsten ook in jouw regio georganiseerd worden, ontvang je daarover later een aparte mail met meer informatie.

In het kort

Accreditatie is aangevraagd bij:

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN): Verpleegkundig Specialisten Register

Andere scholingen

Voorwaarden

De scholing wordt u voor 100 euro aangeboden vanuit het programma Scholing Palliatieve Zorg met behulp van financiering door KWF.

Tot vier weken van te voren kunt u annuleren door een e-mail te sturen aan registratie-scholingPZ@amsterdamumc.nl. U krijgt dan het inschrijfbedrag terug minus €30,00 administratiekosten. Binnen deze vier weken tot de eerste cursusdag bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

Wij kunnen uw registratie bij annulering niet doorschuiven naar een andere datum. U dient zich dan opnieuw in te schrijven. Wel staat het u vrij om in overleg met het programma Scholing Palliatieve Zorg, zelf een vervangende deelnemer/collega aan te dragen. 

Logo KWF

Contact

Programma Scholing Palliatieve Zorg
Amsterdam UMC, locatie VUmc, Van der Boechorststraat 7
1081 BT Amsterdam  / Postbus 7057 1007 MB Amsterdam