Eerste scholingen palliatieve zorg succesvol afgerond
Een waardevolle stap is gezet om de kwaliteit van leven voor mensen met een ongeneeslijke ziekte te verbeteren: in december 2024 zijn de eerste docentscholingen en basisscholingen voor zorgverleners succesvol afgerond.
Dit markeert een belangrijke stap voor het programma Scholing Palliatieve Zorg, dat tot doel heeft tegen het einde van oktober 2026 maar liefst 480 docenten en 3.500 zorgverleners te scholen.
Eerste basisscholingen voor verzorgenden en verpleegkundigen afgerond in Alphen aan den Rijn
In de regio Propallia rondden de eerste verzorgenden en verpleegkundigen met succes hun deelname aan de basisscholing Palliatieve Zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker af. Projectleider Josefien de Bruin was bij beide bijeenkomsten aanwezig om hun ervaringen te horen en de certificaten van deelname te overhandigen.
De feedback op de basisscholingen weerspiegelt een positieve en constructieve ervaring, met een gemiddelde beoordeling van een 8,3. Deelnemers beschreven de scholing als leerzaam, interactief en met leuke praktijkvoorbeelden en fijne werkvormen. De variatie in lesmethoden, handige tools, en de mogelijkheid om te oefenen, worden als waardevol ervaren.
De feedback omvat ook opbouwende suggesties, zoals het overzichtelijker maken van de online voorbereiding en het toegankelijker maken van de verstrekte linkjes. Desondanks werd de scholing als zeer leerzaam en waardevol ervaren, met velen die aangeven dat ze de opgedane kennis direct in de praktijk kunnen toepassen.
Virtuele afsluiting van eerste docentscholingen in Hilversum en Zwolle
De eerste docentscholingen voor docenten die lesgeven in het basiscurriculum MBO en HBO zijn in december afgerond in de regio’s Noord-Holland en Flevoland, Septet en Ligare. Projectleider Philo Logister en programmamanager Judith Hetem sloten elk bij een afsluiting aan om onder andere de docenten en deelnemers te bedanken en om ervaringen op te halen.
De feedback biedt waardevolle inzichten in de ervaringen en behoeften van de cursisten. Bij de individuele feedback was een overwegende ‘top’ de meerwaarde van het samen leren, netwerken en direct toepasbare kennis duidelijk merkbaar.
De scholing bood niet alleen leermogelijkheden, maar stimuleerde ook de verdere ontwikkeling van het eigen lesmateriaal. Een overwegende ‘top’ was het waarderen Een positieve noot was ook het actieve gebruik van de diverse aangeboden lesmaterialen, waarbij meerdere deelnemers deze in hun eigen onderwijs integreerden.
Aan de zijde van de ‘Tips’ kwam naar voren dat fysieke bijeenkomsten de voorkeur hadden, met het verzoek voor meer fysieke interacties. Verbeterpunten voor online bijeenkomsten omvatten het inlassen van meer pauzes, interactieve werkvormen, en het eerder verstrekken van voorbereidende informatie. Deze inzichten zullen worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van de scholingen.
Terwijl we terugblikken op de succesvolle afronding van de eerste scholingen, werkt het programmateam momenteel nauw samen met partners aan het samenstellen van de scholingsagenda voor 2024. Naar verwachting maken we deze agenda begin januari 2024 bekend. Voor de docenten en opleiders zijn de scholingsdata en inschrijfmogelijkheden al grotendeels op de website terug te vinden.* Deze voortdurende inzet en vooruitgang versterken onze toewijding aan het verbeteren van palliatieve zorg, stap voor stap en scholing na scholing.
*We raden je aan om je snel in te schrijven bij interesse, want deze zitten snel vol!
Contact
Programma Scholing Palliatieve Zorg
Amsterdam UMC, locatie VUmc, Van der Boechorststraat 7
1081 BT Amsterdam / Postbus 7057 1007 MB Amsterdam