Het laatste nieuws

Het laatste nieuws

Checklist

FAQ basisscholing ‘palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker’

De afgelopen maanden hebben we gesproken over de basisscholing met vele professionals en organisaties. In deze gesprekken zien we een aantal vragen steeds terugkomen.

Omdat deze vragen wellicht ook bij u spelen, hebben we ze op deze pagina gebundeld.

Mee-ontwikkelsessies zorgen voor waardevolle input

‘Samenwerking bij ontwikkeling zorg creeërt draagvlak én een betere scholing’

 

Een mooi moment: de opzet en inhoud van de KWF Basisscholing Palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker is onlangs gedeeld met geïnteresseerden. 

Inmiddels is de voorinschrijving geopend.

Basisscholing palliatieve zorg voor meer bewustwording bij alle zorgverleners

Palliatieve zorg is belangrijk voor iedere patiënt met een ongeneeslijke ziekte en zijn of haar naasten. En van een grote groep zorgverleners is hierin niet geschoold. Daarom ontwikkelt het programma Scholing Palliatieve Zorg in samenwerking met andere partijen een landelijke basisscholing palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker. 

Het fundament staat: ontwikkeling basisscholing in volle gang

De afgelopen maanden is een bruisende snelkookpan geweest, waar vele ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. In deze update leest u wat er momenteel speelt op het gebied van: het ontwikkelen van de scholing, het contact met stakeholders en het voorbereiden van de implementatie.

Docentenprofiel palliatieve zorg is dé manier om de kwaliteit van onderwijs naar een hoger niveau te tillen

Op het Symposium Onderwijs Palliatieve Zorg van O²PZ is dinsdag 18 april officieel het Docentenprofiel palliatieve zorg gelanceerd en uitgereikt aan verschillende vertegenwoordigers van groepen belanghebbenden.

Resultaten vragenlijst "scholingsbehoefte palliatieve zorg" bekend

ScholingPZ inventariseerde door middel van een vragenlijst waar (toekomstige) deelnemers van de scholing behoefte aan hebben, om zo de leerbehoefte en voorkeur voor vorm van de scholing op te halen. We delen hier de belangrijkste bevindingen van deze inventarisatie.

Minister Helder tijdens werkbezoek bijgepraat over onderwijs palliatieve zorg

Goede palliatieve zorg start met goed onderwijs. Dit heeft O²PZ samen met KWF en Amsterdam UMC goed onder de aandacht kunnen brengen tijdens het werkbezoek dat minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder op 6 maart jl. bracht aan Amsterdam UMC.

Verzoek aan zorgverleners om scholingsbehoefte palliatieve zorg te delen

Om ervoor te zorgen dat de scholingen palliatieve zorg zo goed mogelijk aansluiten op de wensen uit de praktijk, is inzicht in de scholingsbehoefte essentieel. Daarom inventariseert ScholingPZ waar cursisten behoefte aan hebben, zodat de scholing goed aansluit op hun wensen.

Judith Hetem - Kolvoort nieuwe programmamanager Scholing Palliatieve Zorg

Met ingang van 1 februari 2023 verwelkomt het programma Scholing Palliatieve Zorg een nieuwe programmamanager. De door de wol geverfde zorgprofessional Hetem – Kolvoort ziet haar rol met veel enthousiasme tegemoet.

Betere oncologische zorg door beter onderwijs palliatieve zorg

Zorgverleners béter toerusten op goede palliatieve zorgverlening aan oncologische patiënten. En zorgdocenten méér leren over palliatieve zorgverlening in de oncologie, zodat zij er nóg beter les over geven. Daar zet programma Scholing Palliatieve Zorg, dankzij KWF-financiering, zich voor in.

Oproep aan aanbieders (docent)scholing palliatieve zorg

Omdat er al diverse scholingen Palliatieve zorg ontwikkeld zijn, willen de projectteams graag starten met het verkrijgen van een overzicht van het huidige aanbod. Met deze informatie kan bekeken worden op welke manier we samen verder kunnen bouwen op het bestaande onderwijs. 

Zorgverleners & KWF starten nascholingsprogramma palliatieve zorg

KWF investeert in het 3-jarig educatieprogramma ‘Landelijke basiscursus palliatieve zorg voor patiënten met kanker’. Dit programma wordt uitgevoerd door Amsterdam UMC namens het landelijke platform Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) en in samenwerking met diverse partijen.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Wij versturen regelmatig een nieuwsbrief met de laatste updates rondom het programma. Meld u aan om als eerste op de hoogte te zijn van de voortgang!

Logo KWF

Contact

Programma Scholing Palliatieve Zorg
Amsterdam UMC, locatie VUmc, Van der Boechorststraat 7
1081 BT Amsterdam  / Postbus 7057 1007 MB Amsterdam