Het laatste nieuws

Het laatste nieuws

In gesprek met deelnemer Renko Rappard

Nu de eerste scholingen binnen het programma Scholing Palliatieve Zorg zijn afgerond, passen de eerste deelnemers wat zij geleerd hebben al volop toe.

We spraken met Renko Rappard, Physician Assistant bij Gelre Ziekenhuizen. Hij rondde onlangs de scholing voor docenten werkzaam in het WO en WO+ onderwijs af.

Norschoten ervaart voordelen van incompany Basisscholing Palliatieve Zorg

Zorgorganisatie Norschoten zet fors in op het opleiden van haar zorgpersoneel op gebied van palliatieve zorg, in samenwerking met DandelionTraining. We spraken met Jannet Vellekoop (Norschoten), Debbie Nicolai en Brigitte Bartels (DandelionTraining) over de voordelen van het incompany aanbieden van deze scholing.

Lees meer

Maak kennis met de Adviesraad | Kris Vissers: Pionier in palliatieve zorg

Een belangrijke partner van het programma ScholingPZ is onze adviesraad, die inhoudelijke beslissingen neemt en richting geeft aan de projecten. We spraken met prof. dr. Kris Vissers, voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Palliatieve Zorg (EPZ), anesthesioloog-pijnspecialist – consulent palliatieve zorg en hoogleraar pijn en palliatieve geneeskunde aan het Radboudumc.

Marjolein van Meggelen benoemd tot projectleider voor Scholing Palliatieve Zorg

Per 1 maart 2024 verwelkomen we Marjolein van Meggelen terug als projectleider binnen het programma Scholing Palliatieve Zorg.

Zij zal zich richten op de verdere landelijke uitrol van de uniforme basisscholing “Palliatieve zorg bij mensen met ongeneeslijke kanker”, waarbij ze het stokje overneemt van Josefien de Bruin.

Een terugblik op mijn tijd bij het programma ScholingPZ

Met ingang van 1 maart stopt projectleider Josefien de Bruin als projectleider voor ons programma. Gestart vanuit een heldere visie, heeft zij in nauwe samenwerking met het programmateam de lijnen van de landelijke uniforme basisscholing voor zorgverleners uitgezet.

Voor haar vertrek, blikt ze graag met ons terug! Zij deelt haar 7 belangrijkste lessen uit haar tijd als projectleider voor het ontwikkelen van de landelijke, uniforme basisscholing.

Accreditatie toegekend aan Basisscholing Palliatieve Zorg door diverse instanties

We zijn erg blij dat de Basisscholing Palliatieve Zorg voor zorgverleners van ons programma groen licht heeft gekregen van verschillende accreditatie-instellingen. Dit betekent naast de erkenning van de kwaliteit van de scholingen, dat deelnemers punten krijgen voor deelname.

O²PZ en Scholing Palliatieve Zorg: dit zijn de overeenkomsten en verschillen

Het programma Scholing Palliatieve Zorg kent een succesvolle start: in december 2024 zijn de eerste scholingen afgerond. O²PZ is óók een programma dat zich richt op palliatieve zorg. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen? En zijn er ook raakvlakken? We spraken de programmamanagers van beide projecten.

Eerste scholingen palliatieve zorg succesvol afgerond

Een waardevolle stap is gezet om de kwaliteit van leven voor mensen met een ongeneeslijke ziekte te verbeteren: in december 2024 zijn de eerste docentscholingen en basisscholingen voor zorgverleners succesvol afgerond.

Dit markeert een belangrijke stap voor het programma Scholing Palliatieve Zorg, dat tot doel heeft tegen het einde van oktober 2026 maar liefst 480 docenten en 3.500 zorgverleners te scholen.

Kick-off bij Zadkine markeert partnership in Basisscholing Palliatieve Zorg

Driejarig engagement in Zuid-West Nederland

Zadkine, de Rotterdamse onderwijsinstelling, wordt de komende jaren een vaste partner voor het verzorgen van een omvangrijk aantal Basisscholingen Palliatieve Zorg in de regio Zuid-West Nederland aan zorgverleners. De kick-off van de samenwerking vond plaats op 30 november. 

FAQ basisscholing ‘palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker’

De afgelopen maanden hebben we gesproken over de basisscholing met vele professionals en organisaties. In deze gesprekken zien we een aantal vragen steeds terugkomen.

Omdat deze vragen wellicht ook bij u spelen, hebben we ze op deze pagina gebundeld.

Mee-ontwikkelsessies zorgen voor waardevolle input

‘Samenwerking bij ontwikkeling zorg creeërt draagvlak én een betere scholing’

 

Een mooi moment: de opzet en inhoud van de KWF Basisscholing Palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker is onlangs gedeeld met geïnteresseerden. 

Inmiddels is de voorinschrijving geopend.

Basisscholing palliatieve zorg voor meer bewustwording bij alle zorgverleners

Palliatieve zorg is belangrijk voor iedere patiënt met een ongeneeslijke ziekte en zijn of haar naasten. En van een grote groep zorgverleners is hierin niet geschoold. Daarom ontwikkelt het programma Scholing Palliatieve Zorg in samenwerking met andere partijen een landelijke basisscholing palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker. 

Het fundament staat: ontwikkeling basisscholing in volle gang

De afgelopen maanden is een bruisende snelkookpan geweest, waar vele ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. In deze update leest u wat er momenteel speelt op het gebied van: het ontwikkelen van de scholing, het contact met stakeholders en het voorbereiden van de implementatie.

Docentenprofiel palliatieve zorg is dé manier om de kwaliteit van onderwijs naar een hoger niveau te tillen

Op het Symposium Onderwijs Palliatieve Zorg van O²PZ is dinsdag 18 april officieel het Docentenprofiel palliatieve zorg gelanceerd en uitgereikt aan verschillende vertegenwoordigers van groepen belanghebbenden.

Resultaten vragenlijst "scholingsbehoefte palliatieve zorg" bekend

ScholingPZ inventariseerde door middel van een vragenlijst waar (toekomstige) deelnemers van de scholing behoefte aan hebben, om zo de leerbehoefte en voorkeur voor vorm van de scholing op te halen. We delen hier de belangrijkste bevindingen van deze inventarisatie.

Minister Helder tijdens werkbezoek bijgepraat over onderwijs palliatieve zorg

Goede palliatieve zorg start met goed onderwijs. Dit heeft O²PZ samen met KWF en Amsterdam UMC goed onder de aandacht kunnen brengen tijdens het werkbezoek dat minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder op 6 maart jl. bracht aan Amsterdam UMC.

Verzoek aan zorgverleners om scholingsbehoefte palliatieve zorg te delen

Om ervoor te zorgen dat de scholingen palliatieve zorg zo goed mogelijk aansluiten op de wensen uit de praktijk, is inzicht in de scholingsbehoefte essentieel. Daarom inventariseert ScholingPZ waar cursisten behoefte aan hebben, zodat de scholing goed aansluit op hun wensen.

Judith Hetem - Kolvoort nieuwe programmamanager Scholing Palliatieve Zorg

Met ingang van 1 februari 2023 verwelkomt het programma Scholing Palliatieve Zorg een nieuwe programmamanager. De door de wol geverfde zorgprofessional Hetem – Kolvoort ziet haar rol met veel enthousiasme tegemoet.

Betere oncologische zorg door beter onderwijs palliatieve zorg

Zorgverleners béter toerusten op goede palliatieve zorgverlening aan oncologische patiënten. En zorgdocenten méér leren over palliatieve zorgverlening in de oncologie, zodat zij er nóg beter les over geven. Daar zet programma Scholing Palliatieve Zorg, dankzij KWF-financiering, zich voor in.

Oproep aan aanbieders (docent)scholing palliatieve zorg

Omdat er al diverse scholingen Palliatieve zorg ontwikkeld zijn, willen de projectteams graag starten met het verkrijgen van een overzicht van het huidige aanbod. Met deze informatie kan bekeken worden op welke manier we samen verder kunnen bouwen op het bestaande onderwijs. 

Zorgverleners & KWF starten nascholingsprogramma palliatieve zorg

KWF investeert in het 3-jarig educatieprogramma ‘Landelijke basiscursus palliatieve zorg voor patiënten met kanker’. Dit programma wordt uitgevoerd door Amsterdam UMC namens het landelijke platform Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) en in samenwerking met diverse partijen.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Wij versturen regelmatig een nieuwsbrief met de laatste updates rondom het programma. Meld u aan om als eerste op de hoogte te zijn van de voortgang!

Logo KWF

Contact

Programma Scholing Palliatieve Zorg
Amsterdam UMC, locatie VUmc, Van der Boechorststraat 7
1081 BT Amsterdam  / Postbus 7057 1007 MB Amsterdam