Steeds meer basiskennis over palliatieve zorg aanwezig in Nederland
Programma Scholing Palliatieve Zorg reikt eerste certificaten uit
Steeds meer basiskennis over palliatieve zorg aanwezig in Nederland
Programma Scholing Palliatieve Zorg reikt eerste certificaten uit
Het programma Scholing Palliatieve Zorg heeft de ambitie om de basiskennis over palliatieve zorg in Nederland te vergroten door zorgverleners en docenten landelijk te scholen met een uniforme scholing. Samen met de regionale partners zijn de afgelopen zes maanden 313 zorgverleners en 119 docenten opgeleid. ‘De kop is eraf. Met subsidiegeld kunnen tot 2026 in totaal 3500 zorgverleners tegen een gereduceerd tarief en 480 docenten gratis de scholing volgen,’ aldus Judith Hetem-Kolvoort, programmamanager.
Judith, is trots op de eerste resultaten, ‘Een nieuw scholingsprogramma heeft vaak een moeizame start, omdat nog weinig mensen van het bestaan weten. Ondanks deze uitdaging hebben wij een solide begin gemaakt. We verwachten dat het aantal deelnemers per maand zal oplopen naarmate de scholing meer bekendheid krijgt. En natuurlijk hebben ook de geringe kosten van de scholing en de positieve waardering van deelnemers een positief effect op het aantal aanmeldingen. We zien dat de groepen nu echt vol zitten’.
Sinds de introductie van de basisscholing hebben 46 artsen, 163 verpleegkundigen en 104 verzorgenden met succes de scholing afgerond. De scholing is ontwikkeld op basis van bestaand onderwijs en wordt gegeven door bestaande onderwijsinstellingen in heel Nederland. ‘We zijn erg blij dat onze scholing voor zorgverleners groen licht heeft gekregen van verschillende accreditatie-instellingen. ‘Dit betekent naast erkenning van kwaliteit, dat deelnemers punten krijgen voor deelname’, aldus Judith. De accreditatiepunten variëren van 10 tot 19 punten. De scholing wordt in heel Nederland aangeboden en bevat online en fysieke onderdelen. Het afronden van de scholing vergt van zorgverleners rond de 20 uur. De eerste deelnemers zijn zeer positief over de scholing.
Het vergroten van de kennis van zorgverleners in palliatieve zorg valt of staat met goede en voldoende docenten. Is de doelstelling van het programma dan wel zo realistisch? Ja zegt Judith, ‘Dat is exact de reden waarom wij ook volop inzetten op het scholen van docenten en ook docenten die bij -en nascholing geven. De docent scholingen richten zich op de didactische en inhoudelijke aspecten van het werk als docent, zodat alle mbo-, hbo-, en wo-opleidingen en bij- en nascholingen beschikken over docenten die kwalitatief goed onderwijs over palliatieve zorg kunnen geven’. Inmiddels zijn er 119 docenten en opleiders geschoold, waarvan 22 werkzaam in het WO/WO+ onderwijs, 51 in het basiscurriculum MBO en HBO, en 46 als gastdocenten in de palliatieve zorg.